"You don't take photograph, you make it"

16.10.2020

Syyskuun alussa aloitin jälleen opinnot. Tällä kertaa tarkoitus on suorittaa media-alan ammattitutkinto valokuvauksen osaamisalalta. Siinä missä kuva-artesaaniopintojen aikana tutustuin valokuvaan ja valokuvien ottamiseen, nyt haluan tutustua syvemmin omaan tapaani tehdä (ja nähdä) kuvia. En halua osata ja hallita kaikkea. En halua olla yleiskuvaaja, joka taipuu kaikkiin - ja kaikkien - vaatimuksiin. Haluan kehittää sitä, mikä on ominta itseäni. Haluan tehdä juuri siitä ammatin.

Uusi ryhmä, tutkintovaatimusten tavaaminen ja koronan rattaisiin heittämät kapulat aiheuttavat epävarmuutta, välillä hiukan ahdistustakin. Sekä huijari- että kiltin tytön syndrooma nostavat päätään. Välillä onnistun antamaan niille piut paut, mutta toisinaan pitää keräillä itsetuntoaan. Mitä ne ajattelevat minusta? Mitä ne ajattelevat minun kuvistani? Mitä jos kaikki muut huomaavat ensivilkaisulla, että minusta ei ole mihinkään - mitä jos minä itse olen ainoa, joka sitä ei ymmärrä?

Lokakuun alun lähiopetuspäivänä opettajamme nosti esiin Ansel Adamsilta lainatun lauseen: You don't take photograph, you make it. Avartava, tärkeä ajatus. Valokuvauksessa on kyse ihan muusta kuin suljinnopeudesta, ISO-arvosta, aukon koosta tai siitä, onko kuva tarkka. Kyse on näkemisestä. Maailman tulkitsemisesta. Sitä minä olen oppimassa. (Olipa pateettinen purkaus. Olkoon.)

© 2020 Hanna Nelimarkka. Kaikki oikeudet pidätetään.
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi!